Suomalainen kulttuuriperinnön juuret ovat luonnossa

Meillä on voimassa maailmassa harvinaisetjokamiehenoikeudet, jotka antavat jokaiselle oikeuden kulkea ja käyttää metsiä, vesiä ja soita. Toisaalta ne myös velvoittavat käyttämään luontoa vastuullisesti.
- Mitä meidän kulttuuristamme on arvokasta säilyttää?
- Mitä haluamme vaalia tuleville sukupolville?
- Millaista luontoa haluamme säilyttää, miten voimme hyödyntää metsiämme, järviämme ja soitamme tulevaisuudessa?
- Millaisessa maisemassa on hyvä ja terveellistä asua ja elää?
Suomen luonto muuttuu

Suurimpana syynä muutoksiin on ollut jääkauden väistyminen ja ilmaston lämpeneminen.
Lisäksi ihminen on muokannut ympäristöä paljon. Etelä-Suomen saviseutujen metsät on raivattu pelloiksi, asutus on levinnyt niin aukeille kuin metsäisillekin seuduille. Teitä pitkin pääsee lähes kaikkialle.
Metsäluonto on muuttunut jääkauden jälkeen

Suomen nykyiset metsät, taigan havumetsät, ovat kehittyneet vasta jääkauden jälkeen. Koivu levittäytyi Suomeen n. 11 500 vuotta sitten. Tuhat vuotta myöhemmin levisi mänty ja kuusi viimeisenä n. 6000-3500 vuotta sitten.
Ilmasto on vaihdellut jääkauden jälkeenkin. Lämpimintä aikaa oli kampakeraaminen aika (noin 4000 eKr.), jolloin maassamme kasvoi jaloja lehtipuita ja elinolosuhteet olivat suunnilleen samanlaiset kuin Keski-Euroopassa nykyisin. Ilmasto kuitenkin viileni äkillisesti parituhatta vuotta sitten. Ilmasto on alanut lämmetä uudelleen viimeisten 50 vuoden aikana.
Kasvien perässä levittäytyivät eläimet ja kalan ja riistaeläinten vuoksi lopulta ihmiset. Muinaisten kasvien siitepölyt ovat säilyneet suoturpeessa. Turvekerrosten syvyys puolestaan kertoo milloin nämä kasvilajit hallitsivat luonnossamme.
Tutustu tarkemmin Suomen luonnon muuttumiseen jääkauden jälkeen Luonnontieteellisen museon verkkonäyttelyssä.
Millaisia olivat Suomen maisemat jään sulaessa n. 10 000 vuotta sitten
Ihminen muokkaa metsiä

Luonnontilaisen metsän elinkaari
Metsällä on oma kiertokulku samaan tapaan kuin ihmisellä on elinkaari lapsuudesta vanhuuteen.
Metsä kehittyy vaiheittain nuoresta miltei puuttomasta metsästä vanhaksi metsäksi. Luonnontilaisen metsän kehitys alkaa yleensä metsäpalosta. Katso video metsän kehittymisestä.
Jos metsä saa kehittyä rauhassa, siitä tulee lopulta aarniometsä. Aarniometsäksikutsutaan vanhaa metsää, jota ihminen ei ole 200 vuoteen hyödyntänyt.Kansallispuistojen verkostolla pyritään suojelemaan ja säilyttämään Suomelle tyypillisiä metsiä ja metsämaisemia ja metsien kasvi-, sieni- ja eläinlajeja. Suomen uhanalaisistalajeista yli 35 % on metsien lajeja.
Talousmetsän kierto
Talousmetsän kierto alkaa metsänhakkuista ja sitä ohjaa ihminen. Talousmetsät kasvavat harvemmin 80 vuotta pitempään, ennen kuin pääosa puustosta kaadetaan ja myydään. Katso video talousmetsän uudistamisesta eli sen elämänkaaren lopusta ja uudesta alusta.
No comments:
Post a Comment