Sunday, May 24, 2015

Kuvasanakirjaa Kielitoimiston sanakirjan pohjalta

Näyttäviä kuvasanakirja-artikkeleita ihan helpolla.
Ideoin aikaisemmin kuinka Kielitoimiston sanakirjan ja Googlen kuvien pohjalta voi tehdä näyttävää kuvasanakirjaa verkkoon. Eilen kirjoitin artikkelin, jossa kerroin kuinka voi tehdä itselleen omalle tietokoneelle kansion, jonka avulla on suorastaan nautinto oppia uusia sanoja. Siinäkin käytettiin Kielitoimiston sanakirjaa ja Googlen kuvia.

Hm... samat aineistot, eikö niitä voisi yhdistää? Kyllä vain. Tämä edellyttää kontekstityökalujen ja Scoop.it-julkaisun käyttöä. Kummatkaan eivät ole yleisesti tunnettuja. Vain harva suomalainen skuuppaa. Nekin harvat keräävät artikkeleita asia-aiheista. Itse olen skuupannut alle kaksi vuotta. Kyse on kuitenkin mielestäni ihan mahtavasta välineestä. Kontekstityökalut on helppo ladata PC:n Chrome-selaimeen. Ne saa yhdellä kertaa. Scoop.it-työkalu pitää olla käytössä ja siinä kätevä bookmarklet kirjanmerkkipalkissa. Laita esim. työpöydälle kansio, johon tallennat kuvat.

Prosessikaavio miten teet samalla kuvakansiota ja siitä kuvasanakirjaa:
  1. Ota esille Kielitoimiston sanakirjan satunnaissanojen arpoja. Paina ensin välilyöntinappulaa. Sen jälkeen saat yhden satunnaissanan kerrallaan painamalla Enteriä. Laita sana sopivaan kokoon, Ctrl+hiiren pyörä tai +/-.
  2. Jos sana on sopiva kuvitettavaksi, hyväksy se. Jos ei, arvo uusi sana. Sanasta pitää olla kunnon määritelmä Kielitoimiston sanakirjassa, jotta asiassa on järkeä. Kaikista sanoista ei ole määritelmää, ehkä vain synonyymi.
  3. Hae sanasta kontekstivalikolla/työkalulla sopiva kuva. Klikkaa suuremmaksi, tallenna kansioon, anna hakusana nimeksi.
  4. Hae samasta sanasta nyt Kielitoimiston sanakirjan määritelmä. Maalaa määritelmä hiirellä siinä laajuudessa minkä katsot tarpeelliseksi. Painamalla nyt Scoop.it:n bookmarkletia, sanasta tulee skuuppiartikkeliehdotus, johon voit lisätä hakemasi kuvan kansiosta. Paina julkaisunappia. Kannattaa ehkä julkaista ensin ja sitten muuttaa otsikkoon työstettävä hakusana, muuten kestää ehkä liian kauan - jos julkaiseminen kestää liian kauan.
Tässä on esimerkkinä skuuppiartikkeli sanasta riuku, jonka tein tuon prosessikaavion mukaan. Täällä ovat muut kuvasanakirja-artikkelit, joita olen jo aikaisemmin tehnyt.

Yhden artikkelin tekemisen jälkeen voit napsauttaa viereen auenneet välilehdet pois ja arpoa uuden sanan. Avaa sekä Kielitoimiston sanakirjan artikkeli että kuvahaku vierekkäisiin välilehtiin. Katso että sanalle on kunnon määritelmä ennen kuin hyväksyt sen. Jos määritelmiä on paljon, ei kaikkea tarvitse ottaa mukaan; sehän kuuluu nimenomaan kuratoimiseen.

En ryhtynyt selostamaan kaikkea ihan yksityiskohtaisesti, miten kontekstityökaluja käytetään yms. Täällä siitä enemmän. Tuloksena on koneellasi kuvasanasto, jota voit katsella hienona diaesityksenä ja verkossa helposti valmistettavia, näyttäviä ja kielitieteellisesti päteviä kuvasanakirja-artikkeleita. Kuratoiminen, jota skuuppaaminenkin on, on väljentänyt copyrighteja ja vaikuttaa mielestäni lailliselta. Miksi niitä muuten olisi maailmalla miljoonia. Sanakirja-artikkelista maalataan/valitaan/otetaan vain sitaatti; sehän on kuratoimisen idea. Se minkä maalaa, tulee näkyviin skuuppiartikkelin tekstinä. Jos on aikaisemmin ottanut jonkin artikkelin, tulee näkyviin: "Warning: You have already scooped this URL here."

Klikkaamalla otsikkoa tai kuvaa saa nähdäkseen koko artikkelin, vaikka sanaan saa jo selityksen skuuppartikkelista.

Minun ideani oli, että tätä voisi tehdä kumuloituvasti ja osittain yhteisesti. Toisen skuuppeja voi nimittäin omia yhdellä napin painalluksella. Sanoja voisi myös ryhmitellä tageilla.

Arviointi: Napsuttelin muutaman artikkelin. Oli helppoa ja nopeaa, kun ei tarvinnut miettiä sopivia sanoja, vaan niistä sai ehdotuksia. Kaikista sanoista on jonkinlainen artikkeli Kielitoimiston sanakirjassa, siinäkään ei mene aikaa. Tietysti pitää omata arvostelukykyä siinä, minkä sanan ottaa. Maahanmuuttajan on vaikea tietää, mikä sana on oleellinen tai kuvitettavissa. On olemassa frekvenssilistoja, mutta niissä sanat saattavat olla pliisuja. Frekvenssilistan voi myös sijoittaa arpojaan.

Pitää myös ajatella myös ulkonäköä. Isot kuvat ovat yleensä näyttävämpiä. Itse olen käyttänyt niitä lähes aina, mutta voi myös valita sekä keskikokoisia että isoja sekaisin tai kaikki keskikokoisia - pieniä tuskin kannattaa ottaa.

Satunnaisuus ja yllättävyys viehättävät. Sanoja pitää tietysti käyttää. Voi käyttää niitä lauseissa, pohtia sanaluokkia, ääntämystä, tavutusta, synonyymejä. Klikkaa esiin varsinainen artikkeli Kielitoimiston sanakirjasta. Hae tarkistuksia kontekstityökaluilla, käännöksiä, lausesanakirjoista, runkosanleikki, sanelu... Jos itse skuuppaat tai re-skuuppaat, voit hakea kuvituksen itse.

No comments: