Alppimaa Suomi?

Riippuen siitä, mihin geologiseen ajanjaksoon laskettelumatkasi olisi ajoittunut, olisit voinut skimbailla merenpinnan tasolla tai joutunut nousemaan usean kilometrin korkeuteen. Tämä olisi ollut seurausta siitä, millä leveysvyöhykkeellä Suomi olisi silloin sijainnut.
Mitä ihmettä tämä kaikki oikein tarkoittaa?
Fennoskandiassa sattui ja tapahtui

Noin 1900 miljoonaa vuotta sitten Suomi oli liikkuvien laattojen alueella ja maahamme syntyi kallioperän poimutusten seurauksena kaksi suurta vuoristoa Karelidit jaSvekofennidit, jotka korkeudeltaan vastasivat vähintäänkin nykyistä Skandien vuoristoa. Karelidit kulkivat maan kaakkoisosaan pitkin Lappiin ja Pohjanmeren perukoille, kun taas Svekofennidit ulottuivat idästä länteen Suomen eteläosan halki. Tämä on voitu päätellä niistä kivilajeista, joita näiltä alueilta on löytynyt. Näitä erittäin kestäviä kivilajeja on voinut syntyä vain vuorten poimutuksissa ja monet Suomen mäet, vaarat ja tunturit ovat niiden muistoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Keski-Suomen Puijo ja Tiirismaa sekä pohjoisempana sijaitsevat Vuokatti ja Pyhätunturi. Ks. video Pyhätunturista.

Baltian kilpi kuuluu siis osana suurempaan Euraasian laattaan, joka kaikkien muiden laattojen tavoin liikkuu jatkuvasti sulan kiviaineksen päällä parin senttimetrin vuosivauhtia. Tästä liikkeestä seuraa se, että mikäli Suomi olisi ollut olemassa jo satojen miljoonien vuosien ajan, olisimme seilanneet lähes puolet maapallon pinta-alasta. Noin 500 miljoonaa vuotta Suomi oli Australian kanssa samoilla leveysasteilla sekä päiväntasaajalla kolmeen otteeseen, viimeksi reilut 400 miljoonaa vuotta sitten.
Ks. lisätietoa
Eikä se vielä siihen loppunut

Saariselän alueen tuntureita.
Vuosimiljoonien ajan Suomen kallioperä on ollut hyvin rauhallinen. Tähän osaltaan vaikuttaa sekin, että allamme on paikoitellen jopa 230 kilometrin paksuinen kiinteämuotoinen kiviainekerros. Vesi, lumi ja jää sekä etenkin lukuisien jääkausien mannerjäät ovat kuluttaneet kallioperäämme ja kuljettaneet irtainta kiviainesta etelämmäksi. On arvioitu, että pelkästään viimeisin jääkausi kulutti kallioperästämme 7 metriä paksun kerroksen.

Kevojoen kanjoni sijaitsee Utsjoen luonnonsuojelualueella. Se on maamme komein ja tunnetuin murroslaakso ja on saanut alkunsa kallioperän repeämisestä. Korkeutta löytyy enimmillään 40 m ja pisin vaellusreitti on 74 km. Meillä on myös satoja jyrkkäseinäisiä ja usein syviäkin laaksoja, jotka ovat muodostuneet kallioperän romahdettua alemmaksi. Pintavesien kerääntyminen tällaisiin laaksoihin on saanut aikaan rotkojärvet.

No comments:
Post a Comment